הכל על דק סינטטי
דקים הם חומר גלם מעולה למגוון מטרות ובעיקר לריצוף. הם מגיעים במגוון רחב של סוגים, כאשר אחד המעניינים שבהם הוא מה שמכונה "דק סינטטי". מה זה אומר בפועל? מהם ההבדלים בינו לבין סוג הדק הרגיל? ומהם יתרונותיו?
מה זה דק סינטטי?
דק סינטטי (מכונה ברחבי העולם בשם synthetic decking או composite decking) הוא מוצר בנייה נפוץ, אשר נראה כמו משטחי עץ, אבל הוא למעשה מוצר אשר משלב עץ עם רכיבים נוספים. התרכובות שבעזרתם יוצרים דק סינטטי משתנות מיצרן ליצרן ובין דגמים שונים של אותו יצרן. לרוב, מדובר על נסורת עץ, עם שילובים שונים של חומרים נוספים, שעשויים להיות למשל פלסטיק ודבקים.
התוצאה המתקבלת, היא בדרך כלל במראה של עץ טבעי מסוגים שונים ועם תכונות שונות, על פי התכנון של אותו הדגם. ניתן להשתמש בדק סינטטי לכל צורך שבו משתמשים בדק רגיל ואף למטרות מיוחדות, שעבורן דק רגיל לא מתאים מספיק. כמו כן, הוא ניתן לעיבוד, בדומה לדק עץ רגיל.
ההבדלים בין דק סינטטי לבין דק רגיל
באופן טבעי, יש לא מעט הבדלים בין דק סינטטי מבוסס עץ, לבין דק "רגיל" (דק שכולו מעץ):
- שילוב החומרים - דק רגיל מבוסס על העץ שממנו הוא עשוי, לטוב או לרע. דק סינטטי לעומת זאת, ניתן לתכנן ולייצר במגוון רחב יותר של תכונות, בעזרת ערבוב חומרים שונים.
- עקביות - מאחר שתהליך ייצור עם עץ רגיל מבוסס על חומר גלם קיים, שממנו מנסרים משטחים, התוצר הסופי תלוי גם בפגמים ובשוני שיש באותם משטחים. לגבי דק סינטטי, אפשר לומר שתהליך הייצור מתחיל "מאפס", עם חומרי גלם באבקה או בנוזל ומשם בונה את התוצר בסופי לפי "מתכון" מדויק וקבוע. לכן, גם התוצר הסופי יכול להיות הרבה יותר אחיד ועקבי. גם בהמשך, תוך כדי שימוש במוצר, עץ רגיל מתבלה וצובר פגמים, סדקים, "קוצים" שיוצאים ממנו וכדומה. בשונה מכך, הדק הסינטטי ישמור על אותו מראה, לאורך זמן.
- התיישנות - מסיבות שונות דוגמת התייבשות, דק עץ דורש טיפול שוטף כמו שימון ואף "חידוש" כל שנה בערך. דק סינטטי לא דורש זאת.
- ידידותיות לסביבה - ניתן לייצר דקים סינטטיים מחומרים ממוחזרים, בין אם זה עץ, פלסטיק או חומרים נוספים. אפילו מפסולת שנוצרת מתהליך ייצור דקים סינטטיים, ניתן לייצר דקים סינטטיים!
סוגי הדק הסינטטי השונים
מאחר שדק סינטטי מיוצר עם חומרים אחרים ובהתאם לצורך, הוא לא חייב להראות בכלל כמו עץ. עם זאת, הוא מתאים באופן מיוחד היכן שדרוש מראה קלאסי של עץ. אם למשל מארגנים מרפסת באופן אסטתי ושימושי, אולי נתקין פרגולה למרפסת וכהשלמה טבעית לכך, גם דק מעץ. אבל מאחר שמדובר בסביבה חיצונית, נרצה לקבל גם עמידות גבוהה במיוחד וכאן נכנס לתמונה הדק הסינטטי, על יתרונותיו הרבים. לא מפתיע לכן, שלרוב, דק סינטטי יהיה במראה של עץ רגיל. קרבת המראה והתחושה לעץ רגיל, משתנה מדגם לדגם ובאופן כללי, תלויה ברמת האיכות הכללית.
אם תרצו דק סינטטי שלא נראה בדיוק כמו עץ, יש גם כאלה. למשל - דק סינטטי לבן, עבור ריצוף מסביב לבריכה. הדקים הסינטטיים הנפוצים יותר, מקבלים את מראה העץ וחלק ניכר מתכונותיהם, מסוג העץ עליו הם מבוססים. למשל דק סינטטי מסוג איפאה, שמשלב חוזק ויופי בהם מתאפיין עץ האיפאה.
דק במבוק, הוא למעשה גם סוג של דק סינטטי. זאת, מאחר שבמבוק צומח באופן כזה, שלא ניתן לעבוד איתו ישירות - לא ניתן לנסר אותו למשטחים. במקום זאת, גזעי הבמבוק העגולים והדקים נחתכים לשבבים, אשר מעורבבים עם דבק מיוחד, בכדי ליצור באופן מלאכותי את המשטחים. כך מתקבל מוצר, שהוא גם במראה של עץ וגם חזק מאוד, לא מתעוות ועמיד בפני רטיבות.
יתרונות הדק הסינטטי
- מגוון סוגים רחב יותר - העובדה שדק סינטטי הוא חומר שמיוצר באופן מלאכותי ולא חומר במצבו ה"טבעי" לגמרי, מאפשרת לייצר אותו עם מגוון רחב מהרגיל של תכונות, צבעים, גוונים ודוגמאות. השכבה החיצונית שלו למשל, עשויה להיות בהתאם לכך יותר חלקה או פחות (שימושי למניעת החלקה) ואפילו מחורצת. כמובן, המראה שנותנים לפני השטח בתהליך הייצור, קובע במידה רבה את הדימיון הויזואלי של הדק הסינטטי, למשטח עץ רגיל. ניתן לדמות בצורה כזו, מראה של עץ מסוגים שונים.
- חוזק - דק סינטטי עשוי להיות חזק יותר מדק רגיל מבוסס עץ בלבד. דקים סינטטיים שהם בעלי חוזק כזה, יהיו גם פחות שבירים ולכן, הם עשויים להגיע בלוחות ארוכים יותר מלוחות עץ.
- עמידות - מלבד החוזק הפיזי שלו, דק סינטטי הוא גם עמיד יותר מדק רגיל בתנאי מזג האוויר השונים וגם עמיד יותר בפני מזיקים.
- פחות תחזוקה - העמידות מתבטאת בצורך קטן מהרגיל בתחזוקה, אם בכלל. רצוי (אם כי לא חייבים) כמובן לנקות את המשטח מאבק או לכלוך שהצטבר עליו, אם כי גם זה תהליך פשוט למדי.
- חסכון בהוצאות - מעבר לחסכון בזמן תחזוקה, ההוצאות השוטפות על דק סינטטי נמוכות ביחס להוצאות על דק עץ רגיל. זאת, ראשית בגלל שאין צורך לבצע עבורו תחזוקה שוטפת או חידוש שנתי. שנית, העמידות הגבוהה שלו, מתבטאת גם בפחות נזקים ולכן בצורך קטן יותר להחליף את המוצר לאורך זמן.